04/05/2015

Patienteninformatie

Deep Brain Stimulation (DBS) is een behandelingsvorm waarbij diep in de hersenen elektroden worden geplaatst die zijn aangesloten op een inwendige stimulator, een soort pacemaker. Door middel van deze elektrische stimulatie kunnen heel lokaal in de hersenen symptomen van verschillende ziektebeelden worden onderdrukt.

Bij epilepsie is er sprake van een verstoring van de elektrische activiteit in de hersenen, waarbij een soort “kortsluiting” met ongecontroleerde uitbreiding van elektrische activiteit op kan treden. De storing kan beperkt blijven tot een bepaald gebied waarbij verschijnselen ontstaan die horen bij het gebied waar de abnormale activiteit optreedt, bijvoorbeeld trekkingen van een arm of been (focale epilepsie). De storing kan zich ook over de gehele hersenen uitbreiden waarbij de beide hersenhelften betrokken zijn bij de aanval. De behandeling van epilepsie bestaat in eerste instantie uit het voorschrijven van medicijnen.  Epilepsiechirurgie is het operatief verwijderen van een tumor of vaatmisvorming die de epilepsie veroorzaakt, of het operatief verwijderen van het hersenweefsel zelf dat de epilepsie veroorzaakt.
Meer informatie over epilepsie kunt u lezen via deze link: Epilepsie – Nederlands Vereniging voor Neurochirurgie


Nervus ulnaris beknelling (elleboogszenuw) Onder ulnaris neuropathie, cubitale tunnel syndroom of sulcus nervi ulnaris syndroom wordt een aandoening van een van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogzenuw, verstaan. Indien deze zenuw wordt geïrriteerd is dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog. Daar loopt de nervus ulnaris aan de binnenzijde oppervlakkig en langs een benig uitsteeksel (bekend als het “telefoonbotje”) en is daar kwetsbaar voor beschadiging. De aandoening wordt ook wel sulcus nervi ulnaris syndroom genoemd, naar de groeve waarin de elleboogzenuw verloopt.
Meer informatie over nervus ulnaris beknelling kunt u lezen via deze link:
Nervus ulnaris beknelling

Aneurysma (bloedvatmisvorming)

Onder een aneurysma in de hersenen wordt verstaan een uitstulping van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma bevindt zich vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders, meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. Het kan het beste worden vergeleken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Deze uitpuiling (of uitstulping) noemt men een aneurysma. Meer informatie over nervus ulnaris beknelling kunt u lezen via deze link:
Aneurysma